Niyeti kimseyi kırmak değildi? Şuradakini buraya koymak değildi? Arada bir zülfü yare dokundu, tam yerine rast geldi manzara koydu. Evet bir dönem hayatımızın aynası, eğlencesi ve dokunaklı komedisi Olacak O Kadar'ın mimarı Levent Kırca... Kim bu Levent Kırca?
Levent Kırca'nın hayatı
Tam adı Zeki Levent Kırca.
28 Eylül 1948 günü Samsun’da doğdu.
İlk kez 1964 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıktı.
Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları’nda çalıştı.
Eserleri ve oyunları
Nasreddin Hoca Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi.
1978’de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti.
‘Ne Olacak Şimdi?’ ve ‘Mavi Muammer’ adlı filmlerde oynadı.
Hodri Meydan Topluluğu adlı tiyatro grubunu kurdu.
Eski eşi Oya Başar ile birlikte ‘Güzel ve Çirkin’ ve ‘Sefiller’ adlı oyunları sergiledi.
Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi.
1988’de başlayan ve 22 yıl süren ‘Olacak O Kadar’ adlı televizyon programını hazırladı, sonrasında baskılar üzerine program bitti.
İlk sinema yönetmenlik denemesini ‘Son’ adlı filmle yaptı.
Daha sonra “Şeytan Bunun Neresinde” adlı filmi yönetti.
Ödülü geri alındı
Ölümünden kısa bir süre önce ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne de layık görüldü.
Yeri geldi belediye başkan adayı oldu, yeri geldi Ulusal Kanal’da yöneticilik yaptı. Ergenekon tertibine, sanatçıların bir adım önünde durdu. Silivri zindanını sanatçı ve aydınlarla ziyaret ederek, tertibe tepkisini gösterdi.
Cumhuriyet sanatçısıydı. Toplum adına direndi, mücadele etti. İşçi / Vatan Partisi’ne katılarak bu mücadelesini siyasi zemine de taşıdı.
1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2015 Nisan’ında ise bu unvan elinden geri alındı.
Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi’nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan olan Levent Kırca'nın ikisi ilk eşinden, ikisi de Oya Başar’dan olan 4 çocuğu var.
Vasiyet gibi sözler
Levent Kırca’nın vasiyet niteliğindeki son sözleri, "Dik durun. Adil olun, sabırlı olun, enerjinizin sirayet etmesine müsaade edin. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk’le kalın, Cumhuriyet’le kalın, hoşça kalın!" oldu.
Temmuz 2015’de karaciğer kanseri tedavisi görmeye başladı. 12 Ekim 2015 günü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...
bisorubicevap.com, 12 Ekim 2019

KIRCA'DAN SON MEKTUP
2015'te karaciğer kanserine yakalanan Kırca, tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40’ta hayatını kaybetti. Usta sanatçı son mektubunda "Dik durun... Adil olun, sabırlı olun. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk'le kalın, cumhuriyetle kalın, hoşça kalın" sözleriyle sevenlerine veda etmişti.
Levent Kırca'nın ölümünden iki gün önce ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ aldığı törene hastaneden yazıp gönderdiği mektupta şöyle:
1974’te TRT ile girdim hayatınıza. O günden bu yana bayağı bir zamanınızı aldım. 41 yıl… Teşekkür ederim size, anılarınızda bana yer açtığınız için. İki kardeş bir çorap yüzünden kavga edebilirler. Ama komşunun çocuğu sorun çıkardığında iki kardeş birlik olur. Hacısı, ateisti takımı gol attığında sarılır, ağlarlar. Düşman ülke sana savaş açtığında ülke birlik olur…
Toprağım dediğin adamın her işine koşarsın. Memlekette yüzünü bile görmek istemediğin, başka şehirde canın, memleketlin olur. Toprak aynı toprak, biraz tozlu, biraz killi. Su aynı su, biraz berrak, biraz kireçli. İnsan olarak birbirimizi sahiplenmek, birleşebilmek için uzaylıların dünyayı istila etmesi mi gerekir?
Güzellikler paylaştıkça değerlenir, kötülükler çoğaldıkça kanıksanır. Güzel şeyler paylaşabildiysek sizinle, ne mutlu bana. Dik durun… Adil olun, sabırlı olun, enerjinizin sirayet etmesine müsaade edin.
Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk’le kalın, cumhuriyetle kalın, hoşça kalın.
Yeniçağ, 12 Ekim 2021
