1946 yılında Samsun’da doğan Günay Tulun babasının memuriyeti nedeniyle ilköğretimini; Samsun Gazi Osman Paşa, Erzurum Vali Hafız Paşa ve İstanbul Kuzguncuk ilkokullarında tamamladı. Ardından Beylerbeyi Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdi. Yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi İstanbul İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’nde yapan şair üniversitede okurken bir bankada çalışma hayatına başladı.
Uzun yıllar tanınmış banka ve şirketlerde genel müdürlük, yönetim kurulu üyeliği, yönetim kurulu başkan yardımcılığı, koordinatörlük gibi üst düzey idari görevlerde bulunan Tulun banka, sigorta, taahhüt ve enerji sektörlerindeki çalışmaları sırasında birçok ödül kazandı.
Günay Tulun halen tekstil, finans, enerji, uçak, su kaynakları ve bazı ağır sanayi kuruluşlarının da arasında bulunduğu bazı yurt içi ve yurt dışı şirketlerin "teşkilatlanmalarından, eğitimlerine; insan kaynaklarından, yerleşim düzenleri" ne kadar geniş bir alanda hizmet veren bir kuruluşun CEO’luk ve yönetim kurulu eş başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Edebiyata olan ilgisi ilköğretim çağında başlayan Tulun edebi alanda güçlü öğretmenlerden eğitim aldı. Lise ve üniversite yıllarında yazdığı şiirleri Eflâtun, Mavi, Bülten, Haber gibi kültür ve sanat dergilerinde, yazıları da Haber gazetesi ve Mavi dergisi’nde yayınlandı. Çok kısa bir dönem Haber Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. Sivil silahlanmanın zararlarını anlattığı yazının gazete yönetimince ürkek karşılanması ve basımının gecikmesi üzerine gazetedeki köşesini bıraktı.
Devrin modasına uyarak, Türkiye’de zirveye çıkmış yabancı pop müzik şarkılarına Türkçe sözler yazdı. Bunlardan bir kısmı çeşitli orkestralarca radyo emisyonlarında ve konserlerde okundu. Çok sayıda kültür festivalinde sunucu olarak yer aldı. Bu festivaller sırasında Muammer Karaca Tiyat- rosu'nda sahneye çıktı. İkinci Orhan Boran olarak lanse edilmesine rağmen öğrenim gerekçesiyle bu işi bıraktı. Basın bültenleri, bazı şirketlerin katalog ve diğer tanıtım metinlerini kaleme aldı, bazı reklam filmlerinde oynadı.
“Yazarlar ve Ozanlar”ın edebiyat dergisinde “Gerçeğin Damlaları” köşesinde yazdı. Çok küçük yaştan itibaren, gittiği her yerde, Ermeniler tarafından yapılan soykırımları yaşamış tanıklarla karşılaşması, onu bu olayı araştırıp öğrenmeye itti. Bu konuda birçok makaleye imza attı. Savunduğu fikri kısaca şöyle özetlediğini bilmekteyiz. 'Ermeni soykırımı bir gerçektir. Soykırımı yapan Ermeniler, soyları yok edilmek istenense Türklerden başkası değildir.'
Düşüncelerini cesurca ifade etmesinden dolayı sık sık diğer yayın kuruluşlarınca da alıntılar yapılan yazıları; çeşitli yayın organlarının gazete ve dergileriyle Kent Haber dahil bazı web portal- larındaki köşesinde yayınlandı. Bunların dışında şairin 'kaliteli yönetim', 'Osmanlılarda çağdaşlaşma hareketleri' ve 'Anadolu uygarlıkları' konularında yayınlanmış incelemeleri bulunmaktadır.
Günay Tulun'un şiirleri, ele aldığı temalar bakımından geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır: aşk, doğa sevgisi, toplumun, günlük politikanın ve çağın eleştirisi, hüzün, ayrılık, yakın tarih, geçmişe özlem.. Şiirlerinde coşkulu ve sade bir dil kullanan şairin serbest nazımla yazılmış şiirlerinin yanısıra hece ölçüsüyle yazılmış şiirleri de bulunmaktadır. Almira'ya, Dinmeyen Özlem ve Sensiz adlı şiirleri ise değerli bestekârlar tarafından bestelenmiştir.
BAZI ESERLERİ:
Şiir:
Anılar Canlanırken (1995, 2000)
İnceleme:
Kaliteli Yönetim "İşletmelerde İç ve Dış Organizasyonlar" 2001
Osmanlılarda Çağdaşlaşma Hareketleri (2001)
Üzerine Küçük Bir İnceleme Notlar (1990)
Anadolu Uygarlıkları: Alacahöyük, Troya ve
Alişar Üzerine Küçük Bir İnceleme Notlar (1989)
Bestelenmiş şiirleri:
Almila’ya: Mehmet Bülent Davran
Dinmeyen Özlem: Mehmet Bülent Davran
Sensiz: Soydal Sılay - Günay Tulun
Şarkı sözleri:
Hugues Aufray - Celine
The Beatles - Girl
rThe Four Pennies - A Place Where No One Goes
Birçok sanatçının okuduğu Mi Sono Innamorato
Di Te, El Cordobes gibi onlarca hit olmuş parça
Daha fazla bilgi için:
http://www.gunaytulun.blogspot.com/
ŞİİRLERİ