Tevfik Akdağ'ın adı İkinci Yeni akımı içinde anılagelmiştir. Böyle bir anlayışın ürünlerini daha önceleri yayımlanan Lacivert Kanatlı Bir Kuştur Gece adlı kitabında toplamıştı. Daha sonraki yıllarda yazdıklarını ise bu kez yayımlanan Çıplak ve Sevinçle adlı kitabında topladı. (*)
Kitap iki bölüme "Çağrışımlar, Çıplak ve Sevinçle" ayrılmıştır. İlk bölümde, ilginç bazı imgeler buluşu üzerine kurulan ve insana ilk okuyuşta bir çoğaltma, bir yineleme izlenimi ve duygulanımı veren bir teknik içinde görülmektedir. Fakat, her dize ile yeni bir görüntü, yeni bir dağ-ardı görmekteyiz. Sözgelişi, kitabın ilk şiiri olan "Girince Sen Sütümün Odununa" adlı şiirde, şiirin adıyla aynı olan ilk dizedeki değişik ve ilginç olduğu kadar özgün imgeden sonra şiir şöyle gelişir:
"Girince sen sütümün odununa / Unuttum her şeyi her şeyimi / Saat denen uydurmayı / Ömrümün tırtıllarını yerçekimini / Yalnızlığın koskoca çalgısını / Basamakları kirli kapıları / Parmaklarımın hacmini yaprakları / Umudun geçmezliğini yani kayalıkları / Güneşin saklandığı yeri ak yelpazeleri"
Akdağ'ın, ilk bölümdeki şiirlerinin tekniği budur ve her dizede yepyeni bir imge, yepyeni bir açılım görülür. Bu imgeleme ve değişik söyleyiş sanırım İkinci Yeniden gelmektedir.
İkinci bölümdeki şiirlerinin boyutları daha kısa, tekniği ise bundan değişiktir. Şiirler daha yalın, sese daha önem verilmiş bir ustalığın ürünleridir. Kişisellikten toplumsala kadar uzanan bir özü getiren bu bölümdeki şiirleriyle Akdağ, bir yaşama sevinci, mutluluk, tertemiz bir sevi ardında görülmekte ve dünyaya gelişle “Çıplak ve Sevinçle" başlayan bu özgür ve mutlu yaşamdan haz alışın havasını duyurmaktadır.
Akdağ, şiirinde, hiçbir zaman insan olduğunu ve bir çevrenin içinde yaşadığını unutmamaktadır. Duyguları, düşünceleri ile bir insandır; doğaya nasıl çıplak gelmişse ve bu doğaya uygun ise bütün istekleri de, düşünceleri de aykırı olamaz doğaya. Bu anlayışını "Aykırı Değildir İsteğim Doğaya" adlı şiirinde erotik boyutlara kadar ulaşmış görüyoruz.
Akdağ'ın şiirinde, bir bilge davranışını da buluyoruz. Birçok dizesinde onu öğüt veren bir sanatçı kimliğiyle görmek yadırgatıcı oluyor.
Tevfik Akdağ'ın şiirleri, her adımda yeni görüntülerle karşılaşıldığı gibi her dizesinde yepyeni imgeler bulunan, zaman zaman da bir bilgenin öğütlerine dönüşen bir ustalığın ürünleridir. Değişik bir şiir tekniği, özgün imgeleri ile yaşama sevinci ve yaşamadan duyulan mutluluk özlemi ile Akdağ'ın şiiri ilgimizi çekiyor.
(*) Tevfik Akdağ, Çıplak ve Sevinçle, şiirler, Koza Yayını, İstanbul 1977, 77 sayfa
MUZAFFER UYGUNER
Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi,
Mayıs 1978, S: 320, S. 463

ŞİİRLERİ