1943 yılında Gümüşhane / Kelkit'in Dayısı köyünde doğan Dilâver Cebeci 5 yaşında iken ailesiyle birlikte Kırıkkale’ye yerleşti.
ilkokulu Kırıkkale’de, ortaokulu Merzifon ve Mersin’de, lise öğrenimini de Erzincan’da tamamladı. 1970 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
Aydın’da öğretmen ve halk eğitimi başkanı, İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü’nde öğretim görevlisi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda neşriyat uzmanı ve Üsküdar Kız Lisesi’nde öğretmen olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, iktisat tarihi yüksek lisansı ve sosyoloji doktorası yapan şair Marmara Üniversitesi öğretim üyeliğinden emekli oldu.
İlk şiiri 1965 yılında Defne dergisinde çıkan Dilâver Cebeci’nin şiir, hikâye, deneme ve mizah yazıları; Devlet, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Türk Yurdu, Ortadoğu, Hergün, Yeni Düşünce, Türkiye gibi gazete ve dergilerde yayınlandı.
İzmir’de yapılan Türk Kurultayı'na giderken geçirdiği bir trafik kazası sonucunda ağır yaralanan şair 28 Mayıs 2008 tarihinde yaşama veda etti ve İstanbul/Çengelköy mezarlığına defnedildi.
Şairin adını yaşatmak için her yıl Gümüşhane Belediyesi ve Herfene Dergisi tarafından 'Uluslararası Dilâver Cebeci Şiir Ödülü' yarışması düzenlenmektedir.
BAZI ESERLERİ:
Şiir:
Hun Aşkı (1972, 1984)
Şafağa Çekilenler (1984)
Ve Sığınırım İçime (1992)
Deneme-makale- mensure:
Mavi Türkü (1983)
Devranname (1984, Seyyah-ı
Fakir Evliya Çelebi imzasıyla)
Oyun:
Büyü (1984)
İnceleme:
Tanzimat ve Türk Ailesi (1993)
Şiir kaseti:
Kandehar Dağlarında Sabah Namaz (1992, kendi sesinden )
ÖDÜLLERİ:
1963 - Türk Ocağı Şiir Yarışması, Birincilik Ödülü
1995 - Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması, Mansiyon Ödülü

ŞİİRLERİ