12 Ocak 1905 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Hüseyin Nihal Atsız, ilk ve orta öğrenimini Kadıköy’deki Fransız ve Alman Mektebi’nde, Kadıköy ve İstanbul Sultanisi’nde yaptı. Liseden sonra Askeri Tıbbiye’ye girdi (1922) ancak 3. sınıf talebesiyken bir teğmene selam vermediği için okuldan çıkarıldı. Ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin “Yüksek Muallim Mektebi”ne girdi ancak bir hafta sonra askere alındı.
İstanbul’da askerliğini yaptıktan sonra yeniden okuluna döndü. 1930 yılında Edebiyat Fakültesi Türkoloji ve Tarih Bölümlerinden mezun oldu ve aynı bölümde asistan olarak kaldı. 1931 yılında “Atsız Mecmua”yı yayınlamaya başladı. Köycü bir yaklaşımdan Türkçü bir yaklaşıma yönelen bu dergideki bazı yazıları nedeniyle üniversiteden uzaklaştırıldı, öğretmenliğe başladı.
1933’ten 1952’ye kadar edebiyat öğretmenliği ve kütüphanecilik yaptı. 1933-1934 yılları arasında “Orhun” dergisini çıkardı. 2.Dünya Savaşı sırasında güçlenen “Turancı” akım içinde önemli bir yeri oldu. Ekim 1943’te “Orhun”u yeniden çıkarmaya başladı. Bu dergide solcu eylemlerle bu eylemlere katılanları iki kez Başbakan Şükrü Saraçoğlu’na şikayet eden mektup yayınladı.
1944 yılında “Irkçılık-Turancılık” davasından tutuklandı. 1945 yılında serbest bırakıldı.
1952 yılında Süleymaniye Kütüphanesi’nde görevlendirildi. Aynı yıl “Orhun”u tekrar çıkardı. 1964-1975 arasında “Ötüken” dergisini yayınladı. Ötüken’deki yazıları nedeniyle 1973 yılında bir kez daha cezaevine girdi. Ertesi yıl özel afla serbest bırakıldı. 1969 yılında görevli olduğu Süleymaniye Kütüphanesi’nden kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
Türk Edebiyatı ve tarihine derinlemesine vakıf olan, Türk Dili’ne büyük önem veren, Türkçenin yanı sıra iyi derecede Fransızca, Arapça ve Farsça da bilen Atsız'ın şiirlerinin yanısıra, ilmî araştırma, makale, roman ve öykü türünde de pekçok eseri bulunmaktadır.
Yirminci Yüzyıl Türkçülüğü'nün önde gelen isimlerinden birisi olarak kabul edilen Hüseyin Nihal Atsız 11 Aralık 1975 tarihinde geçirdiği bir kalp krizi sonucunda yaşama veda etti ve Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
BAZI ESERLERİ:
Şiir:
Yolların Sonu
Deneme:
İçimizdeki Şeytan
Makaleler 1,2,3,4
Roman:
Bozkurtların Ölümü
Bozkurtlar Diriliyor
Ruh Adam
Deli Kurt
Dalkavuklar Gecesi
İnceleme / Araştırma:
Türk Tarihinde Meseleler
Türk Tarihi Üzerine Toplamalar
Aşıkpaşaoğlu Tarihi
Oruç Beğ Tarihi
Türk Edebiyatı Tarihi
Osmanlı Tarihleri
Birgili Mehmet Efendi Bibliografyası
Dokuz Boy Türkler ve Osmanlı Sultanları Tarihi
Osmanlı Tarihine Ait Takvimler
Çanakkale’ye Yürüyüş.
Divan-ı Türkî-i Basit, Gramer ve Lügati
Evliya Çelebi Seyahatnamesinden Seçmeler

ŞİİRLERİ