- FUZÛLÎ -

"Yâ Rab bela-yı aşk ile kıl âşîna beni
Bir dem bela-yı aşktan kılma cüdâ beni."

Divan edebiyatının en büyük şairi olarak bilinen Fuzûlî'nin asıl adı Mehmed Süleyman'dır. 1480 li yıllarda (çeşitli kaynaklarda 1480 ile 1485 yılları arasında olduğu söylenmektedir) Kerbelâ’da doğan şair, eğitimini Bağdat’ta yapmış, Bağdat’a yerleşmiş ve yaşamı boyunca Irak’ta yaşamıştır.

Eserlerinde Divan Şiiri'nin bütün ölçülerini kullanan Fuzûlî'nin yaratıcı gücü, düşünce derinliği, söyleyiş akıcılığı gazellerinde daha da belirgin olarak görülür. Kerbelâ olayıyla ilgili şiirlerinde inanan, seven insanı bir 'acı çeken varlık' olarak gösteren şair, Leylâ ile Mecnun adlı eserinde derin özlem, ayrılıktan duyulan acı ve ölüm karşısında duyulan derin sarsıntıyı dile getirir.

Türkçe, Farsça ve Arapça olmak üzere üç divanı bulunan Fuzûlî o zamanın sanat ve bilim dili Arapça ve Farsça olmasına rağmen Türkçe ile de mükemmel şiir söylenebileceğini kanıtlamıştır.

Kanuni Sultan Süleyman 1534 yılında Bağdat’ı fethettiği zaman, Fuzûlî padişah için bir kaside yazmış, padişah eseri çok beğenerek şairi 9 akçelik maaşla ödüllendirmiştir. Ancak daha sonra bu maaşı alamayan Fuzûlî, Nişancı Celâlzâde Mustafa Çelebi'ye onun "Selâm virdüm rüşvet degüldür diyü almadılar" diye bilinen sözünü de içeren Şikâyetname'yi yazmış ve bu mektup devlet büyüklerine yazdığı diğer dört mektupla birlikte Türkçe Mektuplar adı altında yayınlanmıştır.

Leylâ ile Mecnun adlı eseri bütün önemli dünya dillerine çevrilen ve Rusya’da opera olarak bestelenen şair 1556 yılında Kerbela'da yaşama veda etmiştir. Türbesi, birkaç kez yer değiştirdikten sonra, 1994 yılından beri Kerbelâ’daki Hazreti Hüseyin türbesinin yakınındadır.

BAZI ESERLERİ: Şiir: Türkçe Divan Farsça Divan Arapça Divan Leylâ ve Mecnûn Beng ü Bade Heft Câm (Sâkînâme) Hadîs-i Erba'în Tercümesi (manzum kırk hadîs tercümesidir) Muamma Risalesi (manzum bilmeceler) Nesir: Hadikatü's-süedâ (Kerbelâ olayı) Türkçe Mektuplar Rind ü Zâhid Sıhhat u Maraz Matla'u'l-itikad fî Ma'rifeti'l-mebde1 ve'I-Meâd

ŞİİRLERİ



ARKADAŞINIZA GÖNDERMEK İÇİN:





ŞİİR PARKI