- ARİF NİHAT ASYA -

"Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım ."

Bayrak şairi olarak bilinen Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 tarihinde Çatalca’nın İnceğiz köyünde doğdu. Babası bir aylıkken öldü bu yüzden akrabalarının himayesinde büyüdü.

Eğitim hayatına köyde başladı, orta tahsilini parasız yatılı olarak Bolu ve Kastamonu Liselerinde tamamladıktan sonra, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nun Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.

Mezun olduktan sonra çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği ve müdürlük yaptı. 1950 yılında Adana’dan, 1954 yılında da Eskişehir’den milletvekili seçildi. 1962 yılında Ankara Gazi Lisesi’nden emekli oldu.

Milli Mücadele döneminde Ankara’da olan Arif Nihat Asya şiire bu yıllarda başladı. Bu yüzden ilk yazdığı şiirlerde milliyetçilik duyguları yoğun olarak görülür. Rubai türünün yeni edebiyatımızdaki önemli temsilcilerinden biri olan şair, çok renkli ve değişik biçimli şiirler yazdı. Şiirlerinde hece, arûz ve serbest vezinleri kullandı. İlk yazısını Millî Mücadele sırasında Kastamonu Lisesi'nde öğrenci iken yazan şairin şiirleri kadar güzel ve kuvvetli nesirleri de vardır.

5 Ocak 1975’te Ankara Numune Hastanesi’nde yaşama veda eden Arif Nihat Asya'nın kabri Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndadır.

BAZI ESERLERİ: Şiir: Heykeltraş (1924) Yastığımın Rüyası (1930) Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor (1946) Rubaiyat-ı Arif (1956) Aynalarda Kalan (1969) Deneme: Ayetler (Kanatlarını Arayanlar) (1936) Kanatlar ve Gagalar(1945) Onlar Bu Dilden Anlar (1970) Aramak ve Söyleyememek (1976) Ayın Aynasında (1976) Mektup: Tehdit Mektupları (Mektup-roman,1967) Sevgi Mektupları (2001)

ŞİİRLERİ



ARKADAŞINIZA GÖNDERMEK İÇİN:





ŞİİR PARKI