1908 yılında İstanbul'da doğan Ahmet Muhip Dıranas ilk öğrenimini Sinop’ta, orta öğrenimini Ankara Erkek Lisesi'nde yaptı. Ankara Hukuk Fakültesi'nde okurken fakülteyi yarıda bırakarak İstanbul'a geldi. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi, bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi'nde kütüphane müdürü olarak çalıştı. 1938 yılında Ankara'ya dönen şair CHP Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları'nı yönetti. Bu arada askere gitti ve askerliğini yaptığı Ağrı'dan dönüşünde Çocuk Esirgeme Kurumu'na girerek çeşitli görevlerde çalıştı, daha sonra da İş Bankası'nda yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Dıranas'ın ilk şiiri "Bir Kadına", Muhip Atalay imzasıyla Millî Mecmua'da yayınlandı. (1926)
Aynı adla Servet-i Fünun dergisinde de şiirleri yayınlanan şair daha sonra şiirlerini Dıranas ya da Dranas soyadıyla çeşitli sanat dergilerinde yayınladı, bir ara Zafer Gazetesi'nde günlük fıkralar da yazdı.
Şiirde sese ve şekil mükemmelliğine önem verişi, Türkçe'de yeni bir şiir dili ve yapısı yaratmaya çalışması ile şiirimizde kendine sağlam bir yer edinen Ahmet Muhip Dıranas, Tevfik Fikret'in, içlerinde ünlü 'Tarih-î Kadim'in de bulunduğu, 62 şiirini günümüz Türkçe'sine çevirdiği gibi, bazı oyun ve inceleme kitaplarını da Fransızca'dan dilimize çevirmiştir.
21 Haziran 1980 tarihinde Ankara’da hayata veda eden şair vasiyeti üzerine Sinop’un Salı köyünde toprağa verildi.
BAZI ESERLERİ:
Şiir:
Şiirler (1974)
Kırık Saz - Tevfik Fikret şiirleri (1975)
Şiirler (1982)
Oyun:
Gölgeler (tiyatro - 1946)
O Böyle İstemezdi (tiyatro - 1948)
Oyunlar (Gölgeler ve Çıkmaz birlikte -1977)
İnceleme:
Fransa'da Müstakil Resim (1937)
(İki Cilt C. S.Tarancı ile birlikte)
Çeviri:
Aptal (Dostoyevski'den - 1940)
(Uyarlama:F. Neziere/S.W. Bienstock)
ÖDÜLLERİ:
1947 - CHP Piyes Yarışması ikincilik ödülü (Gölgeler)

ŞİİRLERİ